Rebecca blogt: iedereen gaat erop vooruit!

Rebecca blogt: iedereen gaat erop vooruit!

Woensdag 31 oktober waren wij te gast op de Amsterdam International Community School voor de zesde masterclass van platform In1school: Include One, Benefit All. De hoofdvraag tijdens deze masterclass is ‘hoe kun je als school een omgeving creëren waarin alle kinderen zich welkom voelen en zo leren dat ze het beste uit zichzelf halen?’ Rebecca was aanwezig en schreef er een blog over.

Op de Amsterdam International Community School wordt lesgegeven aan kinderen uit internationale gezinnen. Deze kinderen komen in een nieuw land, met een nieuwe taal, zonder hun vertrouwde omgeving. Daarom vindt de school het extra belangrijk dat leerlingen zich welkom, comfortabel en veilig voelen. De kernwoorden die centraal staan binnen de school zijn dan ook; diversiteit en community en ze werken hard aan de vormgeving hiervan.

Inclusie

Zo zijn ze een aantal jaar geleden gestart met het aanbieden van inclusief onderwijs, omdat ze ieder kind uit een internationaal gezin willen kunnen verwelkomen en het eerder nog wel eens voor kwam dat ze een broertje of zusje van een leerling niet konden aannemen omdat ze hem of haar niet de juiste ondersteuning konden bieden. Dit begon als een aparte klas binnen de school waar kinderen met een beperking onderwijs konden volgen en de ondersteuning kregen die zijn nodig hadden. Inmiddels krijgen zij gewoon samen met de andere kinderen les in de klas. Dit vind ik ontzettend mooi om te zien. Vooral ook omdat zo niemand buiten de boot valt en kinderen uit een internationaal gezin echt samen naar school kunnen.

 

‘Inclusivity is beyond learning diversity needs’
- Lyndsay Gregory, Leader of learning, Amsterdam International Community school

 

De ondersteuning in de klas is mogelijk doordat de school een ‘student support team’ heeft opgericht. In dit team zitten; de zorgcoördinator, zoals we die in het Nederlandse onderwijs ook kennen, vier diversiteitspecialisten op het gebied van onderwijs, twee onderwijsassistenten en twee ‘leaders for learning’. Ze vinden het belangrijk dat iedereen deel uitmaakt van de dagelijkse praktijk en daarom werkt het hele team nauw samen met alle docenten, maar ook met de leerlingen en hun ouders, om het beste onderwijs te kunnen bieden. Die samenwerking met de ouders is zo belangrijk. Tijdens mijn schooltijd was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend en moest er nog al eens op hoge poten naar school gestapt worden omdat er dingen niet goed werden geregeld. Ik ben blij om te zien dat dit nu al meteen vanaf het begin van iemand zijn schooltijd meegenomen wordt in de dagelijkse praktijk, want alleen samen kun je echt aan inclusie werken.

Include One, Benefit All

‘De samenwerking met ouders is enorm belangrijk binnen het onderwijs’, aldus Helen Claus. Helen is oprichter van Inclusion4all, van waaruit zij onafhankelijke advies geeft op het gebied van inclusief onderwijs voor internationale scholen en gezinnen. Ze vindt het belangrijk dat de manier van leren wordt verbeterd in plaats van leerlingen te laten passen in de lesstof die er wordt aangeboden.

 

‘Focus on learning and not on the disability’ - Helen Claus, Inclusion4all

 

Als je de lesstof voor één leerling beter laat aansluiten bij zijn of haar behoeftes en manier van leren, kan je dit voor de andere leerlingen ook toegankelijker maken door hen ook van deze aanpassingen gebruik te laten maken. Ook zij kunnen er veel aan hebben als ze lesstof net op een andere manier tot zich kunnen nemen. En als ik uit eigen ervaring spreek is het voor een kind met een beperking erg fijn als je niet de enige bent die gebruik maakt van bijvoorbeeld een laptop tijdens het maken van je taken. Als meerdere kinderen hier gebruik van maken ben je niet meer ‘anders’ dan je klasgenoten en hoor je er gewoon bij. Dit gevoel is zo belangrijk voor kinderen. Helen geeft tijdens de masterclass verschillende tips aan de aanwezigen om dit toe te passen in het onderwijs en een echte community te creëren binnen de school.

Ik vind het erg mooi dat de Amsterdam International Community School werkt aan inclusie en zich ook blijft ontwikkelen op dit gebied. Het is mooi om te zien dat er echt wordt gekeken naar wat het beste werkt en dat kinderen een alternatief hebben om bijvoorbeeld hun werk te presenteren. Zo kan iedereen de manier kiezen die het beste bij hem of haar past en geef je hen de mogelijkheid talenten en kwaliteiten te gebruiken en verder te ontwikkelen. Op deze manier blijft de Amsterdam International Community School zich ook ontwikkelen en werken aan hun inclusieve missie om alle kinderen uit internationale gezinnen, ook kinderen met een beperking, onderwijs te bieden. Dit is een heel mooi streven en ze zijn goed op weg.

In de volgende artikelen leest u meer over de Amsterdam International Community School en Inclusion4all.

Leave a comment

You are commenting as guest.