Magazine ‘Zo kan het ook’ voor primair onderwijs

In1school onderzocht vier Nederlandse scholen voor primair onderwijs die voorop lopen met inclusief onderwijs. Deze basisscholen verwelkomen alle leerlingen uit hun gemeenschap, ongeacht handicap. En slagen erin al deze leerlingen goed onderwijs te bieden. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Dat leest u in het magazine ‘Zo kan het ook’ scholen voor primair onderwijs.

Inclusiviteit in primair onderwijs

In 2016 ratificeerde Nederland het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap. Het Verdrag stelt dat onderwijs inclusief moet zijn. Dat wil zeggen dat kinderen met en zonder handicap samen naar dezelfde (buurt)school kunnen. Daar moeten ze, in cover magazineeen veilige omgeving, onderwijs krijgen dat aansluit bij hun individuele mogelijkheden. Maar niet iedereen is enthousiast. Er zijn ook veel bezwaren te horen: scholen hebben te weinig middelen, leraren zijn overbezet, klassen zijn al zo vol.

Toch zijn er diverse scholen in Nederland die het wel voor elkaar krijgen. In1school bezocht vier van deze scholen: De Korenaar in Eindhoven, Het Rondeel in Den Bosch, De Verrekijker in Julianadorp en De Kroevendonk in Roosendaal. Zij bewijzen niet alleen dat inclusief onderwijs mogelijk is; ze ervaren ook dat het meerwaarde heeft voor álle leerlingen.

Hoe pakken zij dat aan? Hoe organiseren ze hun onderwijs? Hoe financieren ze het? Welke problemen komen ze tegen? En hoe pakt het uit? Dat leest u in het magazine 'Zo kan het ook' scholen. Vier scholen maken werk van inclusief onderwijs’. U kunt het magazine hier gratis downloaden.

Vraag het magazine voor primair onderwijs aan!

U kunt het magazine kosteloos aanvragen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van 'primair onderwijs magazine'. Vergeet niet uw adres en het aantal magazines te vermelden dat u wilt ontvangen. We stellen een vrijwillige bijdrage op prijs als tegemoetkoming in de druk- en verzendkosten.

Het magazine 'Zo kan het ook' scholen is namens platform In1school gemaakt door Heleen Hartholt en Astrid Greven.