De gebaren juf geeft online onderwijs in gebarentaal

Vorige week kondigde het kabinet aan dat de maatregelen omtrent het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april. Voor de leerlingen in Nederland betekent dit dat in ieder geval tot de meivakantie thuis onderwijs gevolgd moet worden. Al eerder bleek dat het sluiten van scholen zorgde voor een enorme stap voorwaarts in het online aanbod van lessen. Onderwijs op afstand bleek in de meeste gevallen snel opgetuigd te kunnen worden. Toch is het niet voor ieder kind zo maar mogelijk om thuis onderwijs te volgen. Dit geldt ook voor de leerlingen van Jorina van Veen en Maartje Wille, die op De Tamarinde lesgeven aan leerlingen met een communicatief, meervoudige beperking. Zij ontwikkelden daarom de website ‘De gebaren juf’. Hier bieden zij online lessen aan voor kinderen die net als hun leerlingen een communicatief, meervoudige beperking hebben.

ONLINE LES ONDERSTEUND MET GEBARENTAAL

Voor de leerlingen uit de klas van Jorina en Maartje is dit een extra lastige tijd. Zij hebben veel belang bij hun dagritme en de schoolse structuur en die is nu weggevallen. Daarbij is het lastig uit te leggen waarom ze niet naar school kunnen. Daarom maakten Jorina en Maartje filmpjes om toch onderwijs te kunnen bieden aan deze leerlingen. Alle filmpjes zijn ondersteund met gebarentaal. De lessen waren in eerste instantie bedoeld voor leerlingen uit hun klas. Maar nu alle leerlingen van Nederland thuis zitten, besloten de twee dat ze ook deze leerlingen willen helpen. De website ‘De gebaren juf’ werd op eigen initiatief in het leven geblazen. Momenteel bestaat het aanbod uit dertig filmpjes die voor iedereen vrij te gebruiken zijn.

“We hebben van de nood een deugd gemaakt en proberen een leegte die is ontstaan op te vullen,” - Jorina van Veen

ONDERWIJS EN ONTSPANNING

De website telt een verscheidenheid aan onderwerpen. Zo kunnen leerlingen taal-, reken- en schrijflessen volgen. Naast deze normale schoolse lessen kunnen de kinderen en hun ouders ook kiezen voor filmpjes die speciaal gericht zijn op ontspanning zoals zingen, knutselen, koken of filmpjes waarin verhalen worden verteld. Kinderen moeten namelijk ook ontspannen in deze verwarrende situatie. “Dat is in deze tijd zó belangrijk.” zegt Jorina. Welke lessen de kinderen ook volgen, de gebaren juf biedt ouders handvatten om met hun kinderen op een simpele manier te blijven oefenen tot de scholen weer open zijn.

Ga naar de website ‘De gebaren juf’.

Lees meer over de recente ontwikkelingen in het onderwijs op afstand.