Co-teaching: op weg naar leuker en inclusiever onderwijs

Op basisschool Het Rondeel in Den Bosch staan sinds kort twee docenten voor de klas. De school experimenteert met co-teaching, een concept waarin twee docenten samen lesgeven aan één klas. Vaak zijn dit docenten met verschillende achtergronden, bijvoorbeeld uit het regulier en het speciaal onderwijs. Zo profiteren kinderen van twee verschillende stijlen en kunnen de leerkrachten elkaar aanvullen. Co-teacher Nicole van Mook vertelt over haar ervaringen.

Op naar passend en integratief onderwijs

In augustus 2014 was het eindelijk zover: na een opleiding voor co-teaching, een studiereis naar Graz en minimale starteisen zijn we in groep 4 van Het Rondeel gestart met co-teaching. Ons doel is om uiteindelijk steeds meer passend en integratief onderwijs op onze school te introduceren. Co-teaching geeft de leerkracht ruimte om preventief en pro-actief te handelen op ondersteuningsbehoeften van kinderen.

Bereidheid, gelijkwaardigheid & individuele ondersteuningsbehoeften

De kinderen en leerkrachten die als eerste met co-teaching aan de slag gingen, werden geselecteerd op hun bereidheid, gelijkwaardigheid en individuele ondersteuningsbehoeften. De ondersteuningsbehoeften voor de kinderen hadden vooral te maken met hun welbevinden. Leerlingen mogen er zijn, los van hoe ze zich gedragen of hoe hun thuissituatie eruit ziet. "Ik hoef niet meer te flippen, de leerkracht heeft echt oog voor me".

In gesprek met kritische ouders

Toen ouders voor het eerst hoorden van onze co-teachingplannen, waren er veel kritische reacties. ‘Ik wil niet dat mijn kind bij die andere kinderen in de klas komt’, was een veelgehoorde zin. Door met ouders en hun kinderen in gesprek te gaan, is dit gevoel volledig omgeslagen. Ouders staan volledig achter de co-teaching en willen nu niets anders meer voor hun kind. Sinds we met co-teaching zijn gestart, is het welbevinden van het kind, de ouders en de groep en de leerkrachten enorm gegroeid.

Samen weet je meer

Op Het Rondeel hebben we gekozen voor 2 leerkrachten die voor de groep staan, samen. Op deze manier hebben we de basis voor gelijkwaardigheid gelegd. Samen weet je meer, kun je meer aan, zie je meer, leer je meer en kun je jezelf en de kinderen beter tot ontwikkeling brengen. We hebben een verdeling in vakgebieden, maar dit kan ook zo veranderen wanneer de situatie er om vraagt. In een open relatie leren we van en met elkaar en maken we keuzes zowel gedurende de dag als bij de evaluatie van de dag.

Nieuwe indeling

Om te komen tot waar we nu zijn, hebben we aanpassingen aan de inrichting gedaan. Middenin de klas ligt nu een vloerkleed. De mat is het centrale punt van de klas: regelmatig zitten we daar in de kring. Om de mat heen zitten alle kinderen in een Uvorm met daarnaast enkele losse werkplekken, groepjes tafels en hoeken waar je rustiger of juist meer samen kun werken.

Coteaching Rondeel

Co-teaching bevalt ons op Het Rondeel ontzettend goed. Stiekem denken we zelfs al een stapje verder. Ons doel? Alle kinderen naar het zelfde gebouw in de wijk naar school!  Lees meer over de co-teachingspilots in Den Bosch:  www.cursussen.hu.nl/Nieuws/VVD-kamerlid-bezoekt-co-teaching. In het onderzoek van In1school over het van diversiteit in de schoolpraktijk is meer te lezen over co-teaching.

Meer lezen over het Rondeel? Kijk hier voor het magazine Zo kan het ook scholen

Nicole van Mook