Linda blogt: Middenin coronatijd

Linda blogt: Middenin coronatijd

We zitten middenin coronatijd en hoe vervelend het ook mag zijn, toch ging de hemel open. Het lijkt er namelijk op dat we er met zijn allen wijzer van worden. Wijzer in veel opzichten… Want juist omdat de scholen en de winkels dicht zijn, is er van alles gebeurd in ons gezin. Een pas op de plaats blijkt ruimte te scheppen voor verandering.

Antwoord op ons hopen

Ik weet niet hoe het andere gezinnen vergaat, maar ik ben ergens wel blij met de pas op de plaats. We rennen dag in dag uit ‘onze’ doelen achterna met alle gevolgen van dien. Ik heb gemerkt dat ieders eigen doelen, daar waar je echt je bed voor uitkomt, nogal eens verschillen van de doelen waarvoor je doorgaans je bed uit moet.

Elke vogel zingt zijn lied

Geeske is niet vooruit te branden… Ze ligt vooral in bed, struint de hele dag de kasten door op zoek naar chips en chocola en kijkt uren naar zichzelf om te zien of alles nog wel klopt. Obbe zit zowat vastgeplakt aan zijn game controller, sleept zijn eten mee naar zijn kamer en schreeuwt moord en brand als hij verliest. Jeltje kijkt oneindig naar speelgoed reviews op tv en kijkt de filmpjes terug van de logeerpartijtjes met haar beste vriendin. Het geeft in elk geval aan waar onze natuurlijke behoeften liggen…

Ondanks winter, sneeuw en ijs, bloeien alle bomen

Ieder mens is gebaat bij een zekere structuur, en juist omdat die nu grotendeels is weggevallen, is er naast luiheid ook vooral creativiteit om het een beetje leuk te houden. Alle slaapkamers zijn opnieuw ingericht, en klaar voor de toekomst door gebruik te maken van de overvloed die er is. Jeltje en Obbe zijn supertrots op hun nieuwe stek. Is het coronaprobleem eigenlijk wel zo groot als het ons wordt voorgespiegeld? 

Zie daar staat de morgenster, stralend in het duister

Je kunt oneindig veel zeggen over de corona-tijd waarin we leven. Nadat Jeltje besmet bleek, werden ook twee andere gezinsleden ziek, inclusief mijzelf. We zaten middenin het kluswerk en de chaos was compleet. Terugkijkend hierop valt het allemaal wel mee. Toch, als je er middenin zit, is het lastig om je hoofd koel te houden. Nu de rust is wedergekeerd en het stof is neergedaald, zie ik pas hoeveel er ten goede is veranderd. Voortschrijdend inzicht is misschien wel het meest passend om het jaar 2020 mee af te sluiten. Er is geen oordeel, er is altijd licht in de duisternis, ook al zie je dat niet altijd.

Laat de citers slaan

Veel mensen hopen op een beter 2021. In zekere zin hoop ik daar zelf ook op. Tegelijkertijd is komend jaar al beter omdat we weer wat wijzer zijn geworden. Wij wensen iedereen een jaar toe waarin alles weer iets normaler is, waar je opa en oma een knuffel kunt geven, je vrienden, collega’s en klasgenoten kunt ontmoeten en je verjaardag kunt vieren met ballonnen in plaats van mondkapjes.

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (14), Jeltje (13) en Obbe (11). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor platform In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: Hei Hei Hoera.

Leave a comment

You are commenting as guest.