Rebecca blogt: geloven in ontwikkeling, altijd!

De quote staat groot in de aula van basisschool de Kroevendonk in Roosendaal, waar de tweede editie van de Masterclass vorige week donderdag 20 maart plaatsvond. Op de Kroevendonk gaan ze er vanuit dat alle kinderen moeten kunnen leren over verschillen, gender diversiteit, verschillende nationaliteiten en eventuele beperkingen of niet. Het onderwijs dat wordt aangeboden is gebaseerd op educatie en pedagogiek waarbij het kind centraal staat, niet de organisatie.

Iedereen doet mee

Teun Dekker, directeur van de Kroevendonk, wil dat iedereen kan meedoen, op school en in de wijk, daarom Rebecca blogt geloven in ontwikkeling altijdbiedt hij passend onderwijs aan op zijn basisschool. Hij wil dat elk kind inclusief onderwijs krijgt waarbij er wordt gekeken naar het individuele perspectief. “Want ieder kind heeft het recht om deel uit te maken van het reguliere onderwijs en samen met andere kinderen uit de buurt naar school te gaan.” Een dorp is volgens Dekker nodig om een kind op te laten groeien, daarom wil de Kroevendonk echt in de wijk staan, midden in de samenleving. Om samen met de wijk, de ouders en de kinderen te zorgen voor inclusie. De Kroevendonk is een vreedzame school. Een school die samen met zijn partners werkt aan passend onderwijs en ieders talenten benut om zo vanuit de eigen visie toe te werken naar een inclusieve wijk, want dat is het uiteindelijke doel.

Niet mee kunnen doen

Caron en Idman van LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van speciaal onderwijs. Caron verteld dat speciaal onderwijs hem in zijn jonge jaren de beste oplossing leek. Hij ging elke dag met het busje van Wijk bij Duurstede naar Utrecht naar school. Hierdoor was hij altijd laat thuis en had hij geen vriendjes en vriendinnetjes in de wijk. Doordat hij altijd op het speciaal onderwijs heeft gezeten had Caron geen idee hoe de maatschappij werkt. Ook Idman vind het erg jammer dat ze nooit de ruimte heeft gekregen om dit te leren, en om door te leren, want ook mensen met een beperking hebben recht om door te leren. Ze wil niet weggestopt worden omdat ze een beperking heeft, maar wil juist haar talenten verder ontwikkelen en laten zien wat ze wel kan. Terugkijkend op hun schooltijd hadden zowel Caron als Idman graag passend onderwijs gehad.

De wijk als bron van ontwikkeling

Prof. Dr. Jeroen Gradener, associate professor Social and Community development aan de Hogeschool van Amsterdam, de master van de dag, bevestigt dit en geeft aan dat het belangrijk is dat de wijk en de school samenwerken. Een school kan zijn werk alleen goed doen als de wereld eromheen ook mee helpt. De wijk en de school zijn samen een bron van solidariteit waar het kind de kans krijgt om te leren, sociale vaardigheden opdoet en met een brede blik leert kijken naar de mensen om hem heen en ieders eigen talenten.

Een mooi gedachtegoed waarvan ik denk dat veel mensen dat graag omarmen, ik in ieder geval. Het is inspirerend om te zien dat er zo’n grote beweging op gang is gekomen om passend onderwijs te integreren in ons onderwijssysteem. Als kind liep ik door een hersentumor enkele onzichtbare beperkingen op door de behandelingen. Ondanks dat ik tegen blokkades op ben gelopen tijdens mijn schoolperiode heb ik wel altijd onderdeel kunnen uitmaken van het reguliere onderwijs en dit heeft mij persoonlijk veel gebracht en dat gun ik ieder kind.

Rebecca ter Mors (26) is afgestudeerd in de richting Communicatie - International Event, Music & Entertainment studies. Voor In1school blogt ze over haar ervaringen als student. Momenteel werkt ze onder meer als actrice, model en blogger, zie www.rebeccatermors.com.