Linda blogt: 1 april, kikker in je bil?

Kikker is Kikker

Kinderen die grappen uithalen, noemen dat tegenwoordig ‘pranken’. En daarvoor hoeft het echt geen 1 april te zijn. Ze ‘pranken’ erop los en als het even kan zijn het complete scenario’s waar meerdere kinderen bij betrokken en de rollen verdeeld zijn. Waar is het oude vertrouwde ‘je veter zit los?’.

Nieuwe tijd

Loszittende veters is niet meer van deze tijd. Al was het maar omdat we tegenwoordig klittenband hebben….Neem nou Obbe. Hij komt regelmatig thuis van school met de meest fantastische verhalen die goed zouden passen in een 21e eeuws sprookje. Hij maakt van ‘gewone gebeurtenissen’ graag een event. Hij is een echte fantast die zijn grenzen opzoekt. Zijn sproeten, rode haar en brede glimlach werken niet echt mee aan de geloofwaardigheid, maar net als Jeltje wil hij het liefst dat het spel wordt meegespeeld.

Kiekeboe

Voor Jeltje is ‘de grap’ heel basaal. Geen vooropgezet plan en allesbehalve doordacht. En ik moet zeggen dat ik me daardoor nog het meest laat amuseren. Het is pas echt fantastisch als Jeltje zich gaat verstoppen. Meestal in de badkamer achter het houten rekje met zeepjes, kleding en rommel die zich daar toch telkens weer ophoopt. Je kunt haar gewoon zien staan en ze giechelt er ook nog eens bij. Natuurlijk speel ik het spel mee en lachen we er daarna heel hard om.

Elkaar voor de gek houden

Mensen vinden het leuk om elkaar voor de gek te houden. Het is leuk als je doorhebt dat er een spel gespeeld wordt, en kunt meespelen als je wilt. Maar we worden vaker dan ons lief is voor de gek gehouden, zonder dat we het weten. Het is het hoge tempo in onze maatschappij, die ons de tijd lijkt te ontnemen om echt te luisteren naar wat iemand zegt. We nemen te veel voor zoete koek aan, en dan krijg je geheid problemen. Ik geloof dat het onderwijs daar ook mee te kampen heeft.

Hoogst opgeleide landen

Nederland behoort tot de hoogst opgeleide landen. Maar wat zegt dat nu eenmaal? Het is een beperkte weergave van zaken, want in een snel veranderende wereld is hoog opgeleid zijn geen garantie voor de toekomst. Het wordt juist steeds belangrijker om jezelf goed te leren kennen zodat je weet hoe de wereld voor jou werkt. Dat is een stuk aangenamer dan je hele leven hard werken omdat je het idee hebt iets heel hoogs neer te moeten zetten of moet leren vliegen om je hoogste doel te bereiken…

Kikker is Kikker

Sinds Jeltje op de inclusieve basisschool de Kroevendonk zit, begrijp ik steeds beter waarom zij zich zo goed ontwikkelt. Er wordt oprecht naar haar en de andere kinderen geluisterd. Jeltje is wie ze is en ontdekt op die manier hoe het leven voor haar werkt. Het doet me denken aan het verhaal Kikker is Kikker. Er wordt van je gehouden zoals je bent, en dat is andere koek! Er zit helemaal geen kikker in je bil op 1 april!

Ken jij Kikker is Kikker nog niet? Kijk dan snel hier.

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (13), Jeltje (11) en Obbe (9). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor platform In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: hoera, klimaatverandering!