De hulpwaaier biedt steun voor leerkracht bij specifieke diagnose kind

Voor scholen zijn er speciale landelijke protocollen ontwikkeld voor diagnoses als dyslexie, dyscalculie of hoogbegaafdheid. Deze protocollen kunnen scholen maar ook leerkrachten ondersteunen als er een kind met één van deze diagnoses bij hen in de klas zit.

PROTOCOLLEN ALLEEN NIET GENOEG

Toch is het soms fijn om naast deze protocollen nog andere handvatten te hebben om op terug te kunnen vallen. Daarom zijn er door uitgeverij Pica in samenwerking met auteurs Marjolein Naaktgeboren, Jessica van der Spek, Loek Mak-Peters, Marianne Voetee-Dibbink, Jet Isarin en Robin Brewer speciale hulpwaaiers ontwikkeld voor de verschillende diagnoses dyslexie, dyscalculie, TOS, hoogbegaafdheid, AD(H)D, hoog sensitiviteit en autisme. Om zowel professionals in de zorg als professionals in het onderwijs als ouders thuis te ondersteunen en hen handige tips en strategieën te bieden.

De hulpwaaiers zijn overzichtelijk ingedeeld in de onderdelen:
- Werken naar een diagnose
- Hulp in de klas
- Mythes en feiten op een rijtje
- Tips en adviezen

ELKE DIAGNOSE SPECIFIEKE HANDVATTEN

Elke hulpwaaier gaat in op een bepaalde diagnose en is zowel in het primair als voortgezet onderwijs goed te gebruiken. Zo biedt de Hulpwaaier TOS naast de terugkomende onderdelen ook een gedeelte die ingaat op het stimuleren van de taalontwikkeling en het vergemakkelijken van de communicatie om leerlingen te helpen met het leren en sociaal functioneren. De Hulpwaaier Autisme in de klas biedt specifieke informatie over de leeromgeving, wijzigingen in de dagelijkse routine, de communicatie en het gedrag.

Bekijk ook onze eigen inspiratiewaaiers over ‘Gedrag op school’ en ‘Inclusie op school’ voor handvatten en tips in de alledaagse schoolpraktijk.