De Kansencirkel, de beste start voor ieder kind

De Kansencirkel, de beste start voor ieder kind

In Schotland staan de ontwikkeling en kansen van kinderen centraal. Ze richten zich op een inclusieve samenleving en verankeren dit in hun wetgeving, het onderwijs, de gemeenschap en in de cultuur.

GIRFEC  MODEL

In 2016 introduceerde Schotland het gedachtengoed ‘Getting it right for every child' (GIRFEC), om te gebruiken in de beleidsontwikkeling en de dagelijkse inclusieve praktijk voor iedereen die werkt met en rond kinderen, jongeren en hun ouders.

Het GIRFEC model vormt een kader dat gebruikt wordt in het jeugdbeleid en de ontwikkeling en ondersteuning van kinderen, hun ouders, gezinnen en scholen. Om zo samen met het kind te kijken wat nodig is om het beste uit zijn of haar ontwikkeling te halen en handvaten te bieden om dit te bereiken.

KANSENCIRKEL

Het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelde in samenwerking met de Associatie voor Jeugd en de regio Tilburg in 2018 de Nederlandse Kansencirkel.

Centraal in de Kansencirkel staat het welzijn en welbevinden van kinderen om hen de beste start in het leven te geven. Hierbij wordt gewerkt met acht ontwikkelgebieden als basis voor de ontwikkeling van kinderen.

1. Actief
2. Gerespecteerd
3. Verantwoordelijk
4. Erbij horen
5. Veilig
6. Gezond
7. Ontplooiing
8. Gekoesterd

Om samen de beste pedagogische visie en praktijk vorm te geven blijft de Kansencirkel in ontwikkeling. Toch kan de huidige versie al gedownload worden voor gebruik binnen organisaties of teams om samen te werken aan een inclusieve omgeving. Ook gaan het komend jaar verschillende jongeren, ouders en professionals aan de slag met de Kansencirkel om er een nog slimmere tool van te maken.

Ook aan de slag met de Kansencirkel? Download deze hier.