Magazine ‘Zo kan het ook scholen’

In1school onderzocht vier Nederlandse basisscholen die voorop lopen met inclusief onderwijs. Deze scholen verwelkomen alle leerlingen uit hun gemeenschap, ongeacht handicap. En slagen erin al deze leerlingen goed onderwijs te bieden. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Dat leest u in het magazine ‘Zo kan het ook scholen’ van In1school.

Dit jaar ratificeerde Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Het verdrag stelt dat onderwijs inclusief moet zijn. Dat wil zeggen dat kinderen met en zonder handicap samen naar dezelfde (buurt)school kunnen en daar, in cover magazineeen veilige omgeving, onderwijs krijgen dat aansluit bij hun individuele mogelijkheden. Maar niet iedereen is enthousiast, er zijn ook veel bezwaren te horen: scholen hebben te weinig middelen, leraren zijn overbezet, klassen zijn al zo vol.

Toch zijn er diverse scholen in Nederland die het wel voor elkaar krijgen. In1school bezocht vier van deze scholen: De Korenaar in Eindhoven, Het Rondeel in Den Bosch, De Verrekijker in Julianadorp en De Kroevendonk in Roosendaal. Zij bewijzen niet alleen dat inclusief onderwijs mogelijk is; ze ervaren ook dat het meerwaarde heeft voor álle leerlingen.

Hoe pakken zij dat aan? Hoe organiseren ze hun onderwijs? Hoe financieren ze het? Welke problemen komen ze tegen? En hoe pakt het uit? Dat leest u in het magazine ‘Zo kan het ook scholen. Vier scholen maken werk van inclusief onderwijs’. U kunt het magazine hier gratis downloaden.

U kunt ook de papieren versie van het magazine kosteloos aanvragen door een mail met uw naam en adresgegevens te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet u niet uw adres en het aantal magazines te vermelden dat u wilt ontvangen. We stellen een vrijwillige bijdrage op prijs als tegemoetkoming in de druk- en verzendkosten.

Het magazine 'Zo kan het ook scholen' is namens In1school gemaakt door Heleen Hartholt en Astrid Greven.