Lettergrootte - +
Contrast - +

Het vieren van diversiteit in de schoolpraktijk

Hoe ziet een inclusieve klas eruit? Wat gebeurt daar nou anders dan op andere scholen? In1school maakte een uitgebreide inventarisatie, diepte prachtig beeldmateriaal op en beschreef alles in het rapport: "Het vieren van diversiteit in de schoolpraktijk". Dit rapport is een must voor ieder die zich wil laten inspireren.

Hoe ziet inclusief onderwijs er in de praktijk uit? In1school inventariseerde en beschreef praktijken van inclusief onderwijs wereldwijd in het rapport: "Het vieren van diversiteit in de schoolpraktijk"

Inclusief onderwijs

Voor deze inventarisatie is het begrip inclusief onderwijs breed opgevat, namelijk als een middel om alle kinderen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen op school een kans te bieden zich te ontwikkelen en te leren. Niet alleen kinderen met een beperking, maar ook kinderen die een andere taal spreken, bijkomende problemen in hun leven hebben zoals armoede, oorlog, mishandeling en kinderen met een andere culturele achtergrond vallen hieronder.

In wezen gaat het er om dat:
“….een school kinderen die op vele manieren verschillen aan zich kan binden. Het gaat om kinderen met verschillende intelligentie, vorderingen, leerstijl, sociaal economische achtergrond, etnische afkomst, lichamelijke mogelijkheden en nog veel meer.”

Tien thema's

Aan de hand van tien thema's geordend naar de cultuur, praktijk en beleid van scholen gaat auteur Heleen Hartholt in op: het vieren van diversiteit, school als gemeenschap, hoge verwachtingen van leerlingen (cultuur), kind als individu centraal stellen en "Universal Design for Learning" (UDL), het gebruik van klasmanagement en co-teaching, peers en peer-assistance, (praktijk) leiderschap, curriculum, beleid en samenwerking (beleid).

Conclusie

De algemene conclusie uit het materiaal is dat over de hele wereld scholen, leraren, ouders, leerlingen, ondersteunend personeel, schoolleiders, onderwijsassistenten, NGO’s, overheden en andere stakeholders bezig zijn om de praktijk van inclusief onderwijs vorm te geven. Dat stemt hoopvol. Veel scholen, leraren, overheden en ouders zijn hier op hun eigen manier, binnen hun eigen context en met verschillende doelen mee bezig. De inventarisatie maakt ook duidelijk dat er niet één systeem van inclusief onderwijs is dat volledig aan alle aspecten van inclusief onderwijs voldoet. Zo zie je in verschillende landen en zelfs staten en regio's accentverschillen en verschillende aanvliegroutes om het proces van inclusief onderwijs te starten.

Motivatie voor inclusief onderwijs

De aanleiding en motivatie om inclusief onderwijs te gaan uitvoeren zijn zeer divers: het komt bijvoorbeeld voort uit het initiatief van ouders, door gewijzigd beleid in een provincie, deelstaat of zelfs land, omdat leraren ervan overtuigd zijn dat het nodig is, door economische, sociale of democratische motieven. De ene school is er ‘gewoon’ mee bezig, de andere ontwikkelde een aanpak met principes, monitoringssysteem en/of een strategie. Regelmatig dwingt landelijke wetgeving de ontwikkeling van inclusief onderwijs af. Duidelijk wordt dat scholen die met inclusief onderwijs willen starten het gewoon kunnen gaan doen en dat er inspirerende voorbeelden genoeg zijn die laten zien hoe je het kan aanpakken.

Download hier het rapport pdf"Het vieren van diversiteit in de onderwijspraktijk" . En lees hier het artikel dat we schreven over het rapport.

Wij kunnen u het rapport ook toesturen voor de kostprijs van € 12,50 inclusief verzendkosten. Mail een verzoek met de naam van het rapport en uw adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..