Rebecca blogt: masterclass Include One, Benefit All

Rebecca blogt: masterclass Include One, Benefit All

Woensdag 31 oktober waren wij te gast op de Amsterdam International Community School voor de zesde masterclass van platform In1school: Include One, Benefit All. De hoofdvraag tijdens deze masterclass is ‘hoe kun je als school een omgeving creëren waarin alle kinderen zich welkom voelen en zo leren dat ze het beste uit zichzelf halen?’ Rebecca was aanwezig en schreef er een blog over.

De Amsterdam International Community School zit al veertien jaar in Amsterdam en heeft inmiddels drie locaties waar aan 1500 kinderen uit internationale gezinnen wordt lesgeven. Deze kinderen komen in een nieuw land, met een nieuwe taal, zonder hun vertrouwde omgeving. De school vindt het erg belangrijk dat leerlingen zich welkom, comfortabel en veilig voelen. Kernwoorden zijn dan ook diversiteit en community en ze werken hard aan de vormgeving hiervan.

Inclusie

Omdat de Amsterdam International Community School ieder kind uit een internationaal gezin wil verwelkomen zijn ze een aantal jaar geleden gestart met het aanbieden van inclusief onderwijs. In eerste instantie was dit door middel van een speciale hub waar kinderen met ‘special needs’ les kregen. Inmiddels is deze hub verdwenen en volgen de kinderen, samen met de andere leerlingen, onderwijs in de klas. Door deze verandering laten ze zien echt bezig te zijn met inclusie en inclusief onderwijs voor iedereen en dat vind ik erg mooi.

 

‘Inclusivity is beyond learning diversity needs’
- Lyndsay Gregory, Leader of learning, Amsterdam International Community school

 

Deze ontwikkeling is mogelijk doordat de school een ‘student support team’ heeft opgericht. In dit team zitten; de zorgcoördinator, zoals we die in het Nederlandse onderwijs ook kennen, vier diversiteitspecialisten op het gebied van onderwijs, twee onderwijsassistenten en twee ‘leaders for learning’. Ze vinden het belangrijk dat iedereen deel uitmaakt van de dagelijkse praktijk en daarom werkt het hele team nauw samen met alle docenten, maar ook met de leerlingen en hun ouders, om het beste onderwijs te kunnen bieden. Die samenwerking met de ouders is zo belangrijk. Tijdens mijn schooltijd was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik ben blij om te zien dat dit nu meegenomen wordt in de dagelijkse praktijk, want alleen samen kun je echt aan inclusie werken.

Include One, Benefit All

‘De samenwerking met ouders is enorm belangrijk binnen het onderwijs’, aldus Helen Claus. Helen is oprichter van Inclusion4all, van waaruit zij onafhankelijke advies geeft op het gebied van inclusief onderwijs voor internationale scholen en gezinnen. Ze vindt het belangrijk dat de manier van leren wordt verbeterd in plaats van studenten te laten passen in het curriculum dat er wordt aangeboden.

 

‘Focus on learning and not on the dissability’ - Helen Claus, Inclusion4all

 

Door het onderwijs voor één leerling beter te laten aansluiten bij zijn of haar behoeftes en manier van leren, kan je het onderwijs voor andere leerlingen ook toegankelijker maken. Ze geeft verschillende tips om dit toe te passen. Zelf vind ik het erg mooi dat er gewerkt wordt met een alternatief voor kinderen om hun werk te presenteren. Zo kan iedereen de manier kiezen die het beste bij hem of haar past en geef je hen de mogelijkheid talenten en kwaliteiten te gebruiken en verder te ontwikkelen.

Ook vind ik het erg mooi te zien dat de Amsterdam International Community School zich blijft ontwikkelen en nog steeds aan hun inclusieve missie werkt om alle kinderen uit internationale gezinnen, ook kinderen met een beperking, onderwijs te bieden. Dit is een heel mooi streven en ze zijn goed op weg.

In de volgende artikelen leest u meer over de Amsterdam International Community School en Inclusion4all.

Leave a comment

You are commenting as guest.