Minister van Gehandicaptenzaken pleit voor inclusief onderwijs

Rick Brink is nu een jaar minister van Gehandicaptenzaken. Hij blikt terug op een succesvol jaar. Trots is hij op het SamenSpeelAkkoord om meer speelplaatsen ook voor kinderen met een beperking toegankelijk te maken, en het zorgen voor aandacht voor mensen met een beperking tijdens de coronacrisis. Eerder dit jaar pleitte minister Brink voor inclusief onderwijs in Nederland. Hierbij put hij uit zijn eigen ervaring op een reguliere basisschool en doet hij een oproep aan Den Haag om de financiering van onderwijs en zorg te ontschotten.

IN EEN ROLSTOEL NAAR HET REGULIER ONDERWIJS

Brink vertelt dat zijn ouders graag wilden dat hij net als zijn zus naar de reguliere school in de buurt zou gaan. Zo kon hij naar dezelfde school gaan als zijn vriendjes uit de buurt en onderdeel blijven van het sociale leven in het dorp. Hij zat toen ook in een rolstoel en had speciale begeleiding nodig. Daar had de plaatselijke basisschool geen ervaring mee. Vanwege een vooruitstrevend schoolbestuur met lef kon Brink daar toch naar school gegaan. Met een aantal aanpassingen kon hij zonder problemen zijn basisschooltijd beleven. Dit heeft hem enorm geholpen om zelfredzaam te worden, zo zegt Brink in het artikel. Hij kreeg geen bijzondere behandeling en moest gewoon met alles meedoen. “Als vroeger altijd alles voor je werd geregeld, leer je niet om het zelf te doen en krijg je een meer afwachtende houding.”

“IK HOORDE ER GEWOON HELEMAAL BIJ”

Op school ervaart Brink dat hij er gewoon bij hoort. Alleen bij een nieuwe groep één kwam hij vertellen wat er met hem aan de hand was. Al snel zagen kinderen de beperking dan niet meer. Brink had daarom het gevoel dat hij er helemaal bij hoorde en voelde hij zich totaal normaal. Er waren natuurlijk wel wat dingen anders voor hem. Als de klas ging gymmen, had hij fysiotherapie. Maar wanneer hij eerder klaar was ging hij langs gym om te laten zien wat hij had geleerd. Met oorlogje spelen in het bos, deed hij ook gewoon mee.

‘Meedoen is voor kinderen zó belangrijk’  – Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken

SCHOLEN MET LEF

Brink benadrukt dat in het huidige schoolsysteem een school lef moet hebben om een kind met een beperking aan te nemen. Maar wanneer ze dit doen is het een gouden kans, voor alle kinderen. Want kinderen zonder een beperking leren zo dat kinderen met een beperking helemaal niet eng zijn. Brink vindt dat elke ouder de keuze moet hebben voor welke school ze kiezen, in het speciaal of regulier. Als de keuze valt op de school in de buurt, dan moet dat ook kunnen. Als dat betekent dat bepaalde expertise of klassenassistentie nodig is, dan moet dat naar de school komen.

OPROEP AAN DEN HAAG

Dat inclusief onderwijs nog niet in elke school geboden wordt, ligt volgens de minister in de eerste plaats niet aan het onderwijs. “We hebben de financiering veel te strak afgebakend. Tijd voor ontschotting. Laat Den Haag eens flink aan wat goede knoppen draaien. Daarna kunnen we kijken hoe we het op al die scholen laten landen.”

Lees meer over het werk van minister Brink van Gehandicaptenzaken.

Lees hoe de Rick Brink terugkijkt op zijn eerste jaar als minister van Gehandicaptenzaken.