In1school inspiratiewaaiers: tips & tricks voor inclusief onderwijs

Aan de hand van de succesvolle masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’ zijn er drie inspiratiewijzers ontwikkeld die tips en handvaten geven aan scholen om ervoor te zorgen dat alle kinderen, ook kinderen met een beperking of (ernstig) probleemgedrag, samen kunnen leren en kunnen meedoen op school en in hun eigen wijk.

INCLUSIE OP SCHOOL EN IN DE WIJK

Scholen willen goed onderwijs kunnen bieden voor elk kind zodat er geen kinderen buiten de boot vallen. Ook gemeenten werken steeds meer aan inclusie en een inclusieve samenleving waarbij iedereen zich op zijn eigen manier kan ontwikkelen tot volwaardige inwoners. Samenwerking met de buurt is hierin erg belangrijk, maar ook een persoonlijke benadering om om te kunnen gaan met verschillende vormen van gedrag in de klas. De drie thema’s van de inspiratiewijzers zijn daarom; inclusie op school, school & wijk en gedrag op school.

“Als je kinderen de natuurlijke oefen- , speel- en leerruimte geeft in de wijk en op school, dan hoeven zij later in hun leven minder hard te werken om gezien te worden en werkelijk onderdeel te zijn van een samenleving.”
– Deelnemer masterclass ‘School en wijk versterken elkaar: iedereen doet mee’

De inspiratiewaaiers bevatten handige tips voor de visie en beleidsvorming of om te gebruiken voor een discussie of tijdens de alledaagse schoolpraktijk om school en wijk zo goed mogelijk samen te laten werken en elkaar te versterken om zo ieder kind inclusief onderwijs te bieden. Ook worden er ervaringen gedeeld die situaties kunnen verduidelijken of een helpende hand kunnen bieden.

Klik op de onderstaande linkjes om naar de inspiratiewaaiers inclusief onderwijs te gaan: