Lettergrootte - +
Contrast - +

Masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’

Kinderen met een beperking ervaren in de praktijk problemen rondom het recht op onderwijs. Ongeveer 5.500 kinderen gaan vanwege hun handicap naar geen enkele vorm van onderwijs. Andere kinderen met een handicap gaan tegen hun zin naar het speciaal onderwijs; zij zouden liever naar een reguliere school gaan. Kinderen met een beperking hebben recht op en behoefte aan goed onderwijs in de eigen buurt, samen met kinderen zonder een beperking.

Veel leerkrachten en ouders onderschrijven het ideaal van inclusie maar vragen zich af hoe ze dat moeten realiseren in de praktijk. Hoe moet ondersteuning gefinancierd en georganiseerd worden? Wat is nodig om van inclusie een succes te maken voor alle kinderen? Die vragen en meer komen aan de orde tijdens een serie van vier masterclasses die dit voorjaar begint en Defence for Children in het kader van het programma In1school organiseert op reguliere basisscholen die al enkele jaren pionieren met inclusief onderwijs. Leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers worden van harte uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over inclusief onderwijs.

Tijdens de masterclasses wordt een aangedragen onderwerp van alle kanten belicht:

-  scholen laten zien hoe zij inclusie in de praktijk mogelijk te maken
-  experts op het terrein van onderwijs aan kinderen met en zonder handicap delen hun theoretische kennis
-  jongeren met een beperking delen hun recente ervaringen in het onderwijs, wat maakt dat ze zich welkom voelen en kunnen leren?
- een master, bijvoorbeeld een hoogleraar op het gebied van inclusief onderwijs, geeft nieuwe inzichten op het aangedragen onderwerp

1e Masterclass: ‘Inclusie ook voor kinderen met meervoudige beperkingen, ideaal en praktijk’Montessorischool Heerhugowaard, dinsdag 20 februari 2018 van 15.30 – 18.00 uur, met master prof. Dolf van Veen, bijzonder hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de Universiteit van Nottingham

2e masterclass: 'School en wijk versterken elkaar: iedereen doet mee', Basisschool De Kroevendonk in Rosendaal, dinsdag 20 maart 2018 van 15.30 – 18.30 uur, met master prof.dr. Jeroen Gradener associate professor Social and Community development

3e masterclass: 'Gedrag op school geen reden tot uitsluiting' basisschool De Tuimelaar Nieuw-Lekkerland, woensdag 28 maart 2018 van 14.30 – 17.30 uur, met master prof. Dolf van Veen, bijzonder hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de Universiteit van Nottingham.

Meer informatie over de vierde masterclass volgt nog!

Aanmelden kan via https://in1school.nl/aanmelden-masterclass

Voor meer informatie kunt contact opnemen met José Smits via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 508 171 51

De masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’ is een initiatief van kinderrechtenorganisatie Defence for Children in het kader van het programma In1school en wordt gefinancierd door FNO. Voor de masterclassreeks wordt samengewerkt met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.