Masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’

Veel leerkrachten en ouders zijn voor inclusief onderwijs maar vragen zich af hoe ze dat moeten realiseren in de praktijk. Hoe financieren en organiseren we ondersteuning? Wat is nodig om van inclusie een succes te maken voor alle kinderen? Deze vragen, ervaringen en tips van pioniers op het gebied van inclusief onderwijs en ervaringsverhalen van deskundigen kwamen aan bod tijdens de masterclass ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’.

Elke masterclass, gehouden op een basisschool die pioniert op dit gebied, had een eigen thema. Leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers werden tijdens de vijf masterclasses uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over inclusief onderwijs en de vraagstukken die daarbij komen kijken.

Masterclass 1 'Inclusie ook voor kinderen met meervoudige beperkingen, ideaal en praktijk’
De eerste masterclass vond plaats op 20 februari 2018 op Montessorischool Heerhugowaard. Tijdens deze masterclass deelde zij inzichten op het gebied van inclusief onderwijs en vertelde Stichting Kanz over hun ‘Samen naar school’ klas.

De blog ‘Kinderen met een beperking verzilveren in Heerhugowaard recht op onderwijs’ lees je op onze website.

Masterclass 2 'School en wijk versterken elkaar: iedereen doet mee’
De 2e masterclass vond plaats op basisschool De Kroevendonk in Roosendaal van 20 maart 2018. Hier werd het belang van de samenwerking tussen de school en de omliggende wijk benadrukt door Hoogleraar Dolf van Veen. Ook werden succesverhalen en ervaringen gedeeld.

Het artikel ‘Masterclass ‘Wijk en scholen versterken elkaar’ over deze masterclass, lees je op onze website. Net als de blog ‘Geloven in ontwikkeling, altijd!’

Masterclass 3 ‘Gedrag op school geen reden tot uitsluiting’
Op 28 maart 2018 werden wij door basisschool De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland ontvangen voor masterclass 3. Hier deelden de directrice en hoogleraar Dolf van Veen hun ervaringen met inclusief onderwijs. Daarnaast was Lisa, lid van het FNO Jongerenpanel Zorg én Perspectief, te gast om over haar ervaringen op school te vertellen.

De blog over deze masterclass ‘Ieder kind is welkom’, lees je op onze website. Net als het artikel ‘Mastercass ‘Gedrag op school geen reden tot uitsluiting’.

Masterclass 4 ‘Inclusie op school? Zo doe je dat!’
Voor masterclass 4 waren wij te gast bij basisschool De Korenaar op dinsdag 22 mei 2018. FNO jongerenpanel lid Matthijs was deze avond te gast om over zijn ervaringen te vertellen. Daarnaast deelde Emiel van Doorn van Stichting stiBCO zijn visie op inclusief onderwijs en het concept Mediërend Leren en vertelde het team van De Korenaar hoe zij inclusief onderwijs toepassen in de praktijk.

Over deze avond werd de blog ‘Ieder kind mag er zijn op de Korenaar’ geschreven en kun je het artikel "Masterclass: Inclusie op school? Zo doe je dat!" lezen.

Masterclass 5 ‘Eindelijk weer samen naar school?’
Op 14 juni 2018 bezochten wij basisschool Sint Michaëlschool in Harlingen voor masterclass 5. Hoogleraar emeritus Jo Hermanns vertelde deze middag over het belang van het feit dat kinderen samen naar school gaan.

Over deze masterclass is de blog "Neem de veerboot!" geschreven en zal binnenkort ook een artikel over verschijnen!

De masterclassreeks is een initiatief van platform In1school. Dit is een onderdeel van het programma onderwijs van kinderrechtenorganisatie Defence for Children, gefinancierd door FNO. Voor de masterclassreeks is samengewerkt met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.