Lettergrootte - +
Contrast - +

Kinderen met een beperking hebben recht op en behoefte aan goed onderwijs in de eigen buurt, samen met kinderen zonder een beperking. Veel leerkrachten en ouders onderschrijven dit ideaal van inclusie. Tijdens de masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’, die het platform In1school organiseert op reguliere basisscholen die pionieren op dit terrein, wordt verkend hoe dit te realiseren.

Eén van die basisscholen is de Montessorischool in Heerhugowaard. Deze basisschool werkt samen met Stichting Kanz in een ‘Samen naar School klas’ waarin kinderen met meervoudige beperkingen les krijgen. De kinderen in deze klas, voorheen vrijgesteld van leerplicht en te ernstig beperkt geacht voor speciaal onderwijs, zijn dit schooljaar voor het eerst ingeschreven op de reguliere school, na afspraken daarover met het Samenwerkingsverband.

Programma 20 februari:
Hoe kan een school omgaan met kinderen met een (meervoudige) beperking die ontheven zijn van de leerplicht en weer terugkeren naar school?

15.30 - 15.45 Welkom en introductie, José Smits, adviseur In1school en Disability Expert ANED
15.45 - 16.00 Presentatie bijzondere samenwerking Montessorischool en stichting Kanz, Carla van Wijngaarden, directeur Montessorischool Heerhugowaard
16.00 - 16.30 Presentatie Christiaan Kwint en Marieke Bol, oprichters stichting Kanz
16.30 - 16.45 Inbreng Lisa Verberg, lid van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief, over haar eigen schoolervaringen als jongere met een beperking
16.45 - 17.15 Masterclass ‘Inclusie ook voor kinderen met meervoudige beperkingen, ideaal en praktijk’, prof. Dolf van Veen, hoofd van het Nederlands Centrum Onderwijs en jeugdzorg, bijzonder hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de Universiteit van Nottingham en buitengewoon hoofddocent aan de Hogeschool Windesheim.
17.15 - 17.30 Pauze
17.30 - 18.15 Discussie en afsluiting

Leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers worden van harte uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Download hier de uitnodiging voor de masterclass op 20 februari.

Locatie: Montessorischool Heerhugowaard Smaragd 32, 1703 GB Heerhugowaard

Gratis toegang

Aanmelden: www.in1school.nl/aanmelden-masterclass

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met José Smits via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 508 171 51.

De masterclassreeks is een initiatief van het platform In1school dat onderdeel uitmaakt van het programma onderwijs van kinderrechten- organisatie Defence for Children en wordt gefinancierd door FNO. Voor de masterclassreeks wordt samengewerkt met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.