donderdag, 28 maart 2019

Het jaarlijkse VO-congres

Op donderdag 28 maart organiseert de VO-raad het jaarlijkse VO-congres in Nieuwegein. Onder Curriculum.nu denkt men momenteel na over een nieuw curriculum voor het huidige onderwijs, om leerlingen beter voor te bereiden op de toekomstige samenleving. Hier komen verschillende vragen bij kijken. Bijvoorbeeld wat het betekent voor het huidige onderwijs en welke kansen een onderwijssysteem biedt dat gericht is op de individuele leerling. Daarom staat het thema ‘Creatief met curriculum - Ontwikkeling van eigentijds onderwijs in de school’ tijdens dit congres centraal.

Beatriz Pont deed binnen OESO onderzoek naar andere landen met een aangepast curriculum en deelt, tijdens deze middag, de lessen die zij hiervan leerde met de bezoekers. Ook broers Erik en Luuk delen hun ervaringen over de reis die zij maakten van Finland naar Singapore en de verschillen in het onderwijs die zij daar tegenkwamen.

Na de lunch spreekt Hoogleraar Implementation and Change Management aan de Open Universiteit, Thijs Hofman, over verandering. Zijn boodschap: verandering is niet van te voren te plannen, accepteer dat dingen gewoon ontstaan. Zoals ontwikkelingsgericht onderwijs. Dit is een blijvende dialoog waar Dolf van den Berg, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit, en Marjo van IJzendoon, rector van het Rodenborch-College en het Jeroen Bosch College meer over vertellen.

Naast het plenaire programma zijn er verschillende workshops die de bezoekers kunnen volgen. Het uitgebreide programma is te vinden op de website van de VO-raad.

Wanneer: Donderdag 28 maart 2019
Hoe laat: 09:15 - 15:45 uur
Waar: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, Nieuwegein,
Aanmelden: Via de website van de VO-raad.

Bekijk de Ted-talk van mentor Robbert Jan en leerlinge Frederieke die zij vorig jaar op het VO-congres gaven.